fbpx

Grieks in Haarlem

Over ons.

Ons Restaurant

Greek Streetfood

Ik ben 9 jaar oud en samen met mijn opa lopen we in Athene door de kleine straatjes van Monastyraki en Plakea. We lopen langs kraampjes met kleding, souvenirs en muzikanten als we plots aankomen bij een steeg. De kleine taverna’s staan als dominosteentjes naast elkaar. Uit deze kleine cafeetjes, waar vooral lokale mensen komen, klinkt een mengelmoes van gelach, zang en de warme tonen van de bouzouki.

Op een van de terrasjes schenkt een ober tijdens een amicaal gesprek een ouder stel twee ijskoude glaasjes ouzo in. Hij merkt mij op als ik langsloop en geeft me een knipoog. Ik zie de mensen om ons heen genieten van dit authentieke Griekse ‘streetfood’. De geuren van de grill en het gesis van het sappige vlees die het kleine straatje vullen, wakkeren mijn eetlust aan. Ik trek mijn opa aan zijn mouw en zeg: ‘Ik heb honger Opa!‘.

Mijn opa lacht en wenkt me hem te volgen. Nog voordat we over de drempel stappen worden we verwelkomd door een geur die ik uit duizenden herken. Mijn opa wijst naar de grill waar toevallig twee sappige souvlaki’s op liggen, wachtend om gegeten te worden. ‘Twee alsjeblieft’, zegt mijn opa. Ik krijg een souvlaki met een stukje gegrild stokbrood erop en ben blij als een kind maar kan zijn. Alsof ik een minuut gratis winkelen in mijn favoriete speelgoedwinkel heb gewonnen. Terwijl ik het gegrilde brood naar mijn mond breng ruik ik de zalige geur van oregano en de frisse kick van de citroenmarinade. Het is gelukzalig genieten.

Met deze mooie herinnering in mijn achterhoofd en het gebruik van de beste kruiden en ingrediënten wil ik jullie ook zo laten genieten. Van onze huisgemaakte Griekse souvlaki, gyros en alle andere overheerlijke gerechten. Kom langs of bestel. En deel met ons de Griekse eettraditie, die wij tot op de dag van vandaag koesteren.

Een paar woorden over ons

The Gyros Company is opgericht in 2020

De liefde voor goed eten is het basisingrediënt bij The Gyros company.

Gelegen in Haarlem Noord op nog geen 20 minuten afstand van Haarlem centraal, zorgt het team van The Gyros Company ervoor dat u van creatieve gerechten en een fijne service wordt voorzien zodat u er een heerlijke avond helemaal tussenuit bent.